Dry Needling is een behandelmethode waarbij een zeer dun naaldje in de spier direct in een triggerpoint wordt geprikt en snel pijnverlichting geeft.


Dry Needling

Dry needling

Wat is Dry needling?

Dry needling is een techniek waarbij een zeer dun naaldje door de huid en spier
direct in een triggerpoint wordt geprikt. Zo’n triggerpoint is een zeer plaatselijke
verharde en pijnlijke plek in een spier, die de oorzaak kan zijn van allerlei
pijnklachten. Omdat er geen vloeistof wordt geïnjecteerd, spreekt men van Dry needling.

Wat voel je tijdens Dry needling?

De steriele naaldjes die voor Dry needling gebruikt worden, zijn heel dun.
Het zijn dezelfde naaldjes als bij acupunctuur gebruikt worden.
Nadat de therapeut de strakke band en het triggerpoint in de aangedane spier gelokaliseerd heeft, wordt het naaldje snel door de huid getikt. Dit is nagenoeg pijnloos.
Daarna brengt de therapeut het naaldje door de spier naar het triggerpoint toe; dit is een niet pijnlijk, dof gevoel.
Als de punt van het naaldje het triggerpoint bereikt, reageert de spier met een Local Twitch Response: dit voelt als een elektrisch schokje.
De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint los te maken.
Afhankelijk van de spier waarin het punt zich bevindt en het aantal triggerpoints in de spier, kunnen de twitches soms wat heviger zijn.
Ook kunt u de uitstralende pijn voelen die door het triggerpoint veroorzaakt wordt.
Dry needling is geen pijnvrije behandelmethode, maar is meestal goed te verdragen, daar deze twitches maar zeer kort aanhouden.

Wat is het verschil tussen Acupunctuur en Dry needling?

Hoewel beide methoden gebruik maken van dezelfde naalden is er een groot verschil. Acupunctuur maakt gebruik van meridianen. Deze meridianen zijn denkbeeldige rivieren met energieën die door een lichaam stromen. Door het plaatsen van naalden worden deze meriadianen beinvloed.
De naald worden oppervlakkig in het lichaam gezeten blijven daar gedurende enkele minuten zitten. Dry needling gebruikt meestal één naald tegelijk waarmee kortdurend in de spier word geprikt. Dry needling werkt niet op energiebanen maar op zogenaamde “triggerpoints”. De naald word in de spierknoop geplaatst en vervolgens bewogen om zoveel mogelijk twitches te veroorzaken. Na de twitches zal de spier direct ontspannen.

Wat is een triggerpoint

Triggerpoints zijn beter bekend als spierknopen. Een spierknoop is een lokale verkramping in een spier met als gevolg dat afvalstoffen zich daar ophopen.
Daarnaast zorg de verkramping voor een slechte doorbloeding en verminderde aanvoer van zuurstof. Deze plek is dan voelbaar als pijnlijke plek vaak in de vorm van een knobbel of een streng.
Een trigger point is vaak pijnlijk wanneer je erop drukt , maar het kan ook zijn dat de pijn uitstraalt naar andere gebieden. De uitstraling is vaak in een vast patroon.